,,De vakanties zijn afgelopen, maar het is nog relatief rustig op de beurzen. Wall Street is gesloten vanwege Labor Day en de stemming op de Europese beurzen is meestal wat vriendelijker wanneer Amerika dicht is. Voor de rest is het wachten op richting. De voornaamste pijler is de ECB-vergadering later deze week”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent hoger op 330,94 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 505,68 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,5 en 0,7 procent.

China

De winsten op de beurzen bleven beperkt door tegenvallende cijfers over de Chinese industrie. De cijfers suggereren dat de op een na grootste economie van de wereld ook in het derde kwartaal flink is afgekoeld. De bedrijvigheid in de industriële sector in de eurozone nam in augustus ook opnieuw af, maar wel in een trager tempo dan in juli.

Beleggers hielden hun pijlen echter vooral gericht op de ECB. Tijdens de beleidsvergadering op donderdag zal ECB-president Mario Draghi naar verwachting meer details geven over de plannen om staatsobligaties van eurolanden op te kopen. Draghi ontketende eind juli een opluchtingsrally door te zeggen dat hij tot alles bereid is om de euro te redden, maar concrete plannen bleven tot dusver uit.

Air France-KLM

In de AEX was luchtvaartbedrijf Air France-KLM de sterkste stijger met een winst van 1,8 procent. Postbezorger PostNL was de grootste daler met een min van 0,6 procent. In de MidKap ging softwarebedrijf Unit4 aan kop met een plus van 1,4 procent. Technologiebedrijf TKH stond onderaan met een verlies van 1,4 procent.

Galapagos won ruim 2 procent. Het biotechnologiebedrijf gaat samen met farmaceut Ono op zoek naar medicijnen tegen aandoeningen van het zenuwstelsel. De overeenkomst is volgens analisten van effectenhuis KBC ,,meerdere miljoenen'' waard.

De euro noteerde 1,2572 dollar, tegen 1,2590 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 96,38 dollar per vat en Brentolie steeg 0,1 procent tot 114,68 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl